Tesla vs Ipar 4.0

Tesla value

A Tesla ma már értékesebb, mint a három nagy amerikai autógyártó bármelyike, nagyobb, mint a két francia óriás, a Renault és a Peugeot összesen. Ez meglehetősen érdekes, különösen ha azt nézzük, hogy a vállalatnak mindössze kettő, na jó most már három modellje létezik.

Az utóbbiért - hasonlóan az Apple termékeihez - látatlanban is sorba állnak az emberek pedig itt nem egy (mindössze :-)) kétszázezer forintos telefonról, hanem egy több, mint tízmilliós autóról van szó. Ennek elsődleges oka valószínűleg a termék innovativitásában keresendő, ami amellett, hogy szép egy csomó olyan egyéb elsődleges tulajdonsággal bír, ami lekörözi a versenytársait.

Oké, ez mind szép, de hogy kapcsolódik az ipar 4.0-hoz? Valahogy úgy, hogy a Tesla nemcsak a termékeit tekintve, hanem a gyártás szervezésében is hasonlóan innovatív.

A gyártás tervezésekor természetesnek tekintették a Lean alapelveket - ez biztosítja, hogy minél rövidebb átfutási idővel készüljenek az autók, vagyis azonos idő alatt minél több. A lehetséges veszteségeket pedig a lehető legmodernebb technológiákkal küszöbölik ki.

Az nem túl különleges, hogy számos műveletet robotokkal végeznek, az viszont már figyelemre méltó, hogy ezek a robotok jellemzően multifunkcionálisak - vagyis nemcsak hegeszteni, hanem csavarozni és összeszerelni is tudnak, így természetesen nő a rugalmasság.

A folyamatos áramlás egyik leggyakoribb akadálya az állásidő. Na ez az, amit kiemelt ellenségnek tekintenek, ezért folyamatosan adatokat gyűjtenek a gyártás minden lépéséről, így esetleges eltérés esetén azonnal beavatkozhatnak. Mindennek köszönhető, hogy szinte nulla állásidővel üzemelnek a sorok.

Az már csak hab a tortán, hogy ezeket az adatokat Google Glass-en is láthatják a döntéshozók, csakúgy, mint a minőségellenőrök az éppen ellenőrzött paramétereket.

A fentiek alapján is - bár személy szerint nekem elég nehéz lesz elengednem a benzin szagát és a benzinmotor hangját - azt gondolom, hogy Mr. Musk Mr. Fordhoz mérhető visszafordíthatatlan hatással van az autóiparra, így aztán általában az iparra is.

#ipar40 #industry4 #tesla #OEE #hatékonyság #Lean #automatizálás #innováció

Featured Posts
Recent Posts